Zoeken op deze website

woensdag 22 januari 2014

HD-films in 1 seconde met 5G

In de Benelux is men momenteel nog druk bezig met het 4G-netwerk uit te rollen. Ondertussen wordt er internationaal al hard gewerkt aan de opvolger: 5G.


Wat 5G-precies moet gaan inhouden is echter nog niet duidelijk; een standaard is nog niet ontwikkeld en over hoe de nieuwe technologie moet gaan werken is dan ook nog geen concensus. Eén ding is in ieder geval wel duidelijk: 5G moet weer sneller dan 4G, en moet rond 2020 beschikbaar worden. 

Snelheid

Met 4G kunnen snelheden van ongeveer 75 Mbit per seconde worden gehaald, dat gelijkstaat aan ruim 9 megabyte per seconde. 5G zal nog stukken sneller worden. Samsung heeft bij eerste 5G-tests snelheden van 10 Gbit per seconde gehaald, zo'n 1,25 gigabyte per seconde.

De uiteindelijke snelheid van het nieuwe mobiele netwerk zou nog hoger moeten liggen: Samsung hoopt op snelheden  van enkele tientallen Gbit per seconde. Met zo'n snelheid zou het mogelijk zijn om in één seconde een volledige speelfilm te downloaden in hd-kwaliteit.

Uitdagingen

Om die hogere snelheden te bereiken moeten er wel oplossingen worden gevonden voor een aantal problemen. Draadloze verbindingen zitten bijvoorbeeld vast aan bepaalde maximum- en minimumgolflengtes: bij te lage frequenties wordt het lastig antennes klein te houden, te hoge frequenties verslechteren het bereik. Het spectrum is dus beperkt, en daar moet efficiënt of creatief mee worden omgegaan. 

Eric Xu, de ceo van de Chinese fabrikant Huawei, merkt daarnaast op dat er bovendien in veel landen nog niet genoeg bandbreedte beschikbaar is. Huidige achterliggende netwerken kunnen snelheden van 10 Gbps helemaal niet aan. 

Investeringen

Veel fabrikanten van mobiele apparaten, zoals Samsung en Huawei, investeren in onderzoek naar en ontwikkeling van 5G, maar ook landen investeren in de nieuwe technologie. 

Zo kondigde Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) begin 2013 al aan 50 miljoen euro vrij te maken voor de ontwikkeling van 5G. Het ontwikkelen van de nieuwe technologische standaard is volgens Kroes een unieke kans om "internationaal de technologische leiding weer in handen te krijgen". 

De Europese Unie is niet de enige die dat zo ziet. Zuid-Korea, thuisbasis van onder meer LG en Samsung, zal 1,6 biljoen Won (zo'n 1,1 miljard euro) investeren in de nieuwe technologie. Volgens de plannen moet er een proefversie van 5G al in 2017 worden uitgerold. 

Ook Taiwan, waar bijvoorbeeld HTC, Acer en Foxconn gevestigd zijn, steekt geld in 5G. De komende drie jaar zal er door de Taiwanese overheid een bedrag van 15 miljard Taiwanese dollar (367 miljoen euro) worden geïnvesteerd.

Nut

Met 5G zal waarschijnlijk worden ingezet op het zogenoemde 'internet of things', de opkomst van mobiele slimme apparaten zoals bijvoorbeeld auto's, thermostaten, brandmelders en horloges. De toename aan mobiele internetverbindingen vereist waarschijnlijk niet per se sneller internet, maar wel stabieler en efficiënter internet, omdat het mobiele netwerk steeds voller komt te zitten. 

Met name zelfrijdende auto's zullen afhankelijk zijn van 5G, zei het Zweedse elektronicaconcern Ericsson op gadgetbeurs CES, begin januari 2014. Technologie die botsingen moet voorkomen en snel moet reageren op verkeerssituaties zal een snellere en stabielere verbinding vereisen dan dat er momenteel beschikbaar is, meent Ericsson. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

type hier uw reactie!