Zoeken op deze website

woensdag 22 januari 2014

Onderzoekers ontwikkelden krachtige batterij op basis van suiker

Onderzoekers aan de technische Universiteit van Virginia hebben een batterij ontwikkeld op basis van suiker. De batterij zou veel meer energie op kunnen slaan dan andere batterijen van hetzelfde formaat.


Dat maakten de onderzoekers bekend in een onderzoeksartikel dat werd gepubliceerd in het toonaangevende blad Nature.

Het onderzoek werd uitgevoerd met het oog op de grote toename in het aantal draagbare elektronische apparaten. Laptops, smartphones en tablets hebben vaak een grote, zware accu, maar die zijn meestal niet toereikend om het apparaat langer dan een dag te kunnen gebruiken.

De batterij op basis van suiker kon in het onderzoek tien keer zoveel energie opslaan als een lithium-ion batterij van vergelijkbare grootte. In theorie hoeft een smartphone dan nog maar een keer per week opgeladen te worden. Dertien enzymen zetten de suiker om in energie en naast energie komt er ook water vrij tijdens het proces.

Opladen

Opladen kan overigens niet op de traditionele manier. De batterij zal bijgevuld moeten worden met een maltodextrine-oplossing, oftewel glucosestroop.

Onderzoeker Zhang verwacht dat de techniek binnen drie jaar klaargestoomd kan worden voor gebruik in commerciƫle producten, zoals smartphones en laptops.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

type hier uw reactie!