Zoeken op deze website

woensdag 7 augustus 2013

Super Computer simuleert één seconde menselijke hersenactiviteit


De op drie na snelste supercomputer ter wereld heeft in een experiment succesvol een berekening uitgevoerd die gelijk staat aan één procent menselijke hersenactiviteit.
Het experiment is uitgevoerd op de K Computer, een supercomputer gemaakt door het Japanse Fujitsu en in 2011 nog de snelste computer ter wereld. Sinds juni staat de snelste supercomputer met een snelheid van 33,86 petaflops in China.
De K Computer kan nog steeds gebruikt worden voor indrukwekkende berekeningen. Een team van Duitse en Japanse wetenschappers zette de 82,944 octacore processors van het apparaat veertig minuten aan het werk met een zeer complexe simulatie, meldt Cnet.
Tijdens het experiment werd met 1,73 miljard virtuele zenuwcellen en 10,4 biljoen synapsen een deel van de werking van het menselijk brein nagebootst. Een denkactie waar ons brein 1 procent van de capaciteit voor gebruikt en waar het één seconde over doet, kostte de computer ongeveer veertig minuten.

Toekomst

Het experiment was bedoeld om de grenzen van de simulatietechnologie en de K computer te testen. "Wanneer supercomputers als de K Computer vandaag de dag 1 procent van het menselijk brein kunnen nabootsen, weten we hoeveel computerkracht er nodig is voor het simuleren van het gehele menselijke brein", aldus onderzoeker Markus Diesmann. "De exascale-computers die we daar voor nodig hebben komen hopelijk binnen het volgende decennium beschikbaar."
De K Computer waar het experiment mee is uitgevoerd valt in de categorie petascale. Die aanduiding wijst op de rekenkracht van de processors in computers. Ter vergelijking: in apparaten als consumenten-computers en smartphones zitten processors die in de gigascale vallen, twee trappen onder die petascale.

In Japan zouden er al plannen zijn voor een exascale-supercomputer. Het apparaat zou in 2020 voltooid moeten zijn en zou gebruikt gaan worden om complexe berekeningen voor de voorspelling van aardbevingen te doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

type hier uw reactie!