Zoeken op deze website

dinsdag 20 augustus 2013

Robot aap van Nasa moet reddingsoperaties gaan doen

NASA heeft een robot met vier identieke ledematen met speciale grijphanden ontwikkeld. De robot kan klimmen, voorwerpen gebruiken en zelfs voertuigen besturen.

Door zijn veelzijdige eigenschappen is de robot, RoboSimian, volgens NASA uitermate geschikt voor reddingsoperaties. RoboSimian is ontwikkeld door JPL, de NASA-afdeling die normaal gesproken onbemande ruimtevaartuigen ontwikkeld.

De robot heeft een romp met vier identieke armen met grijphanden aan het einde. De handen bestaan uit twee vingers en een duim, de armen zijn zo ontworpen dat RoboSimian zware objecten kan tillen.
Zo kan de robot zelf een ladder beklimmen en makkelijk over zwaar begaanbaar terrein bewegen. Omdat de robot geen voor- of achterkant heeft, zou die zijn kracht altijd optimaal kunnen verdelen.

Robot-wedstrijd

Bovendien zou RoboSimian zelfs voertuigen moeten kunnen besturen. Daar zou de robot nu nog niet voor geprogrammeerd zijn, maar op korte termijn zou het mogelijk moeten zijn.
De RoboSimian is door NASA namelijk opgegeven voor de DARPA Robotics Challenge. In die wedstrijd zoekt de technische tak de Amerikaanse overheid zoekt naar de ultieme reddings-robot.
Zo'n robot moet van DARPA deels autonoom zijn en complexe taken kunnen vervullen in gevaarlijke, door de mens gemaakte vervallen omgevingen. Meerdere robots doen mee aan die wedstrijd en om te winnen moeten robots aan een lijst criteria voldoen.

Eisen

Zo moet de robot een voertuig kunnen besturen en zich ook buiten dat voertuig probleemloos over puin kunnen bewegen. Daarna moet de robot deuren vrij kunnen maken van puin, om die deur vervolgens binnen te gaan.
Ook moet de robot ladders en trappen kunnen beklimmen en gereedschap kunnen gebruiken om door een betonnen paneel heen te komen. Als laatste moet de winnende robot ook lekkende ventielen kunnen sluiten en brandslangen kunnen verbinden.

De RoboSimian is ontworpen om aan die eisen te voldoen. De robot-wedstrijd van DARPA wordt in december gehouden, naast RoboSimian doet onder andere ook de menselijke robot Atlas mee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

type hier uw reactie!