Zoeken op deze website

zondag 18 augustus 2013

De 5 meest Bizarre Projecten van Google X

In het geheimzinnige onderzoekslab Google X is de internetgigant bezig om op verschillende manieren de wereld te veranderen en innovatie vooruit te duwen. We noemen de vijf meest bizarre projecten.

Google X barst van de geheimen. Het onderzoekslab is met zo'n 100 verschillende projecten bezig, maar alleen de succesvolle experimenten worden uiteindelijk aan de wereld vertoond. De vele mislukte projecten blijven geheim om 'de creativiteit niet in gevaar te brengen'. Google X wordt op dit moment overzien door Google-medeoprichter Sergey Brin.
Brin (foto onder) is zich de afgelopen jaren gaan bezighouden met projecten waar vernieuwing en innovatie centraal staan. "Als het door sommige mensen niet als sciencefiction wordt gezien, is het waarschijnlijk niet innovatief genoeg", aldus de Google-medeoprichter. Samen met 'gepromoveerde Peter Pans' verzint en probeert hij dagelijks de meest bizarre ideeën.
Er gaan veel geruchten rond over de mogelijke projecten van Google X. Zo zouden onderzoekers van het geheime lab werken aan een lift naar de ruimte. Dit gerucht is recent door Google X's Astro Teller ontkracht, maar het is een voorbeeld van de magische en gedurfde ideeën die velen met Google X associëren.


1.) Google Glass

De slimme bril van Google met Android verandert de manier waarop wij met informatie omgaan. Het apparaat biedt de mogelijkheid om informatie direct aan de huidige wereld, ofwel jouw zichtveld, toe te voegen. Hoewel Glass op dit moment nog vrij beperkt is, staan ontwikkelaars te popelen om met de slimme bril aan de slag te gaan.
Glass werkt met een projector in het montuur die door een glazen plaatje, een prisma, de beelden toont voor de ogen van de gebruiker. Het is een rechthoekig scherm dat volgens Google vergelijkbaar is met een 25 inch HD-scherm op 2,43 meter afstand. Een voorbeeld van de informatie die Google Glass toont, is in een video te bekijken.

2.) Kunstmatig menselijke brein

Google is er vorig jaar in geslaagd een neuraal netwerk te bouwen dat functioneert zoals het menselijk brein. Het neurale netwerk spitte door tien miljoen plaatjes uit Youtubevideo’s. Het systeem stelde zelf een soort basissymbool op waaraan het katten zou kunnen herkennen, zonder precies te weten wat een kat is en hoe het dier eruit ziet.
De manier waarop het netwerk zelf leerde van de gevonden plaatjes, is vergelijkbaar met hoe het menselijk brein werkt. Hoewel de onderzoekers erkennen dat de hersenen van mensen nog veel geavanceerder zijn, is het een belangrijke ontwikkeling op het gebied van neuronen. Deze zenuwcellen in het menselijk brein specialiseren zich op het herkennen van objecten en eigenschappen die de hersenen al eerder opgenomen hebben. De ontwikkeling van het neurale systeem is bijvoorbeeld een stap naar automatische gezichtsherkenning.

3.) Project Loon

Eén van de meest recente projecten uit Google X is Project Loon. Google wil met Project Loon landelijke en afgelegen plekken met slecht mobiel internetbereik van wifi voorzien, met behulp van ballonnen die hoog in de atmosfeer zweven. Deze zogeheten wifi-ballonnen, die tweemaal zo hoog boven de aarde zweven als passagiersvliegtuigen, zijn op dit moment al boven Nieuw-Zeeland actief.




Google gaat de wifi-ballonnen laten meeliften in stratosferische windstromen. Door de ballonnen gericht te laten stijgen en dalen, wil Google ze via specifieke windstromen in de gewenste richting laten zweven. Om de ballonnen vanaf de grond aan te sturen, zijn volgens het bedrijf complexe algoritmes en computers met een hoop rekenkracht nodig. Het Google X-lab heeft ook enkele video's van Project Loon vrijgegeven.

4.) Zwevende windturbines

Na de overname van van Makani Power, een bedrijf dat met vlieger-achtige, zwevende windturbines groene stroom wil winnen, gaat Google deze technologie verder ontwikkelen. Nadat de internetgigant al eerder 15 miljoen in het project van Makani Power stak, waren Brin en de andere Google-medeoprichter Larry Page zodanig in het project geïnteresseerd dat het nu volledig bij Google X hoort.

Google X wil samen met Makani Power stroom winnen met windturbines die hoog in de lucht zweven, de wind opvangen en hierdoor energie creëren. De zwevende windturbine lijkt op een grote cirkel van kleine zweefvliegtuigen die tot wel tien keer de snelheid van de actuele windsnelheid kunnen ontvangen. Als de windkracht te laag is, wordt de windturbine weer naar beneden gehaald. De komende jaren worden de zwevende windturbines uitvoerig getest, waarbij Page meldt dat er 'waarschijnlijk eerst wat windturbines zullen gaan crashen'.

5.) Zelfrijdende auto's

Google is al geruime tijd bezig met het ontwikkelen van een zelfrijdende auto. De auto's rijden met behulp van geavanceerde camera’s, radar, laserstralen en navigatiesoftware. In totaal zijn de zelfrijdende auto's voorzien van zo'n 150.000 dollar aan apparatuur en het lasersysteem kost alleen al 70.000 dollar. De auto's worden op het geheime racecircuit van Google en op de openbare weg getest.
Sinds enkele jaren mogen de zelfrijdende auto's de weg op in Californië, Nevada en Florida. Er moet dan nog wel een persoon met een rijbewijs in de auto zitten die het stuur kan overnemen als er iets mis gaat. In augustus 2012 kondigde het team achter de zelfrijdende auto aan dat de auto's meer dan 500.000 kilometer hebben gereden zonder een ongeluk te veroorzaken. Het is, net als bij vele andere Google X-projecten, nog niet duidelijk wanneer de technologie voor iedereen beschikbaar is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

type hier uw reactie!