Zoeken op deze website

zondag 21 juli 2013

Meeste 'muziekpiraten' zijn geen zware downloaders

© thinkstock.
De meeste gebruikers van BitTorrent die muziek downloaden, halen een relatief klein aantal bestanden binnen. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Spotify. Negentig procent van de downloaders downloadde in 2012 minder dan 16 bestanden, meldt Tweakers.net.

Uit het onderzoek blijkt dat 29 procent van de Nederlandse muziekdownloaders in 2012 slechts één bestand downloadde. Dat komt neer op 532.000 gebruikers. Ruim 700.000 gebruikers, oftewel 39 procent, downloadde tussen de twee en de vijf nummers; ruim 400.000 gebruikers, oftewel 22 procent, downloadde tussen de zes en de vijftien nummers.

Slechts 10 procent, oftewel 188.000 gebruikers, downloadden meer dan zestien bestanden. Die groep was wel meteen verantwoordelijk voor 52 procent van de downloads. In totaal zouden 1,8 miljoen van de 6,8 miljoen consumentenverbindingen worden gebruikt om muziek van BitTorrent te trekken, oftewel 29 procent.

Meting
De cijfers zijn afkomstig van onderzoeksbureau Musicmetric, dat de aantallen verkreeg door muziekdownloads via BitTorrent te meten. Daarbij moet worden aangetekend dat de aantallen 'gebruikers' in feite IP-adressen zijn; gebruikers die op twee IP-adressen downloadden worden dus als twee gebruikers aangerekend, terwijl meerdere gebruikers op hetzelfde IP-adres als één gebruiker worden gezien.

Bovendien is alleen BitTorrent-verkeer meegenomen; downloads via usenet of http worden niet getoond. Ook zijn waarschijnlijk alleen openbare BitTorrent-trackers meegenomen. Veel zware downloaders gebruiken private trackers waarvoor invites nodig zijn.

Verklaring
Volgens Spotify is het relatief lage percentage downloaders van 29 procent onder meer te danken aan de muziekstreamingdienst zelf, maar die claim weet de dienst niet hard te maken: MusicMetric heeft geen Nederlandse cijfers van voor november 2011. Er zijn wel onderzoeken van voor die tijd die een hoger aantal downloaders suggereren, maar die onderzoeken zijn niet vergelijkbaar omdat andere onderzoeksmethoden zijn gebruikt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

type hier uw reactie!