Zoeken op deze website

zaterdag 20 juli 2013

'Pro Cycling Manager 2013': bijna kopie van vorige versie

© kos.
GAMERECENSIE De Tour de France is bezig, en dus is Cyanide opnieuw daar met een nieuwe 'Pro Cycling Manager', die dit jaar als ondertitel het honderdjarig bestaan van La Grande Boucle in de verf zet. Wij gingen aan de slag, om eens te kijken welke nieuwigheden de ontwikkelaars voor ons in petto hadden.
© kos.

ONZE SCORE

PC
  • Geluid
  • Graphics
  • Gameplay
  • Levensduur
  • Totaal
© kos.
© kos.
© kos.
© kos.
© kos.
Laten we beginnen met die nieuwigheden, want daar zullen we snel mee klaar zijn. Het moet gezegd, de ontwikkelaars hebben afgelopen jaar redelijk op hun lauweren gerust. Niet dat het per se slecht is, want de 'PCM'-reeks mag er toch wel zijn. De nieuwigheden zijn dan ook eerder evoluties of uitbreidingen van bestaande functies.

De mooiste uitbreiding is misschien wel de manier van trainen en pieken naar bepaalde races. Zo kan je op het begin van het seizoen voor elke rijder apart de belangrijkste ritten van het jaar uitkiezen. Hoewel het systeem op zich goed werkt, hadden de makers wel beter hun research mogen doen voor de standaardinstellingen. Zo waren bij onze Jurgen Van Den Broeck bijvoorbeeld quasi alle rittenkoersen van belang, behalve de Tour. Laat dat nu net de enige koers van belang zijn voor de kopman van Lotto Belisol.

Jurgen Van Den Broeck mag dan wel in het spel zitten, dat geldt niet voor alle rijders. 'PCM' heeft namelijk nog steeds niet de licenties voor alle ploegen, waardoor je nog steeds met of tegen een Tom Buunen mag strijden in de Ronde van Vlaanderen. Gelukkig wordt het je niet moeilijk gemaakt om al die valse namen te veranderen in de echte, er zijn zelfs complete databanken online te vinden die het hele proces voor je automatiseren. En gelukkig maar, want deze 'Pro Cycling Manager 2013' heeft weer een mooi aantal renners. Niet enkel de topteams zijn aanwezig, ook continentale en kleinere ploegen zijn speelbaar.

Tutorial
Dat deze game zo uitgebreid is, heeft ook wel nadelen. Er is nog steeds geen tutorial aanwezig, iets dat we jaren geleden bij de eerste versies nog niet nodig hadden, maar inmiddels toch wel missen. Het spel is niet echt vergevingsgezind voor nieuwe spelers. Zo is er bitter weinig informatie over alle mogelijkheden te vinden, en kan je maar beter je de online gidsen raadplegen als je op langere termijn succesvol wil zijn.

Dat is niet het enige wat de gameplay voor ons hinderde. Deze game heeft nog steeds, en misschien wel meer dan ooit, last van lange wachttijden. Een 3D-race - die er zeker mag zijn - laden duurt zelfs op snelle gamecomputers een eeuwigheid, waardoor we voor de minder belangrijke races - in feite alles buiten de topkoersen - gebruikmaakten van de simpele simulator. Dat gevoel werd nog versterkt door enkele hinderlijke bugs waardoor het spel in 3D-zich veel te vaak crashte, maar dat werd - bij ons althans - opgelost door een update.

Conclusie
'Pro Cycling manager 2013' mag er zeker zijn, maar bij Cyanide moeten ze toch dringend beginnen opetten niet in slaap te sukkelen. De focus dit jaar lag op een meer individuele benadering per renner, maar voor de rest zijn de nieuwigheden schaars. Te schaars. Het afwezig zijn van een tutorial zorgt ook voor een te hoge drempel voor nieuwkomers. Je echt verdiepen in deze 'PCM' is dan ook nodig om er voldoening uit te halen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

type hier uw reactie!