Zoeken op deze website

vrijdag 12 juli 2013

Goedkopere tablets drukken pc-verkoop fors


Voor het vijfde kwartaal op rij zijn er wereldwijd minder pc's geleverd, met deze keer een daling van 10,9 procent. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het marktonderzoeksbureau Gartner. Het gaat om de langste dalende lijn in de geschiedenis van de personal computer.

Wereldwijd zijn er in het tweede kwartaal 76 miljoen pc's geleverd, tegen 85,3 miljoen een jaar eerder. Gartner ziet een rechtstreeks verband met de opmars van de goedkopere tablets. In groeimarkten zijn de tablets zelfs het eerste toestel voor computerwerk geworden voor veel mensen. Vaak stellen zij de aankoop van een pc uit. Ook de markt van de mini-laptops krimpt.


De best verkopende merken zijn HP en Lenovo, met in het voorbije kwartaal een lichte voorsprong voor Lenovo. Het Chinese bedrijf verkocht 12,7 miljoen stuks, tegen 12,4 miljoen van HP. Dell komt op de derde plaats met bijna 9 miljoen verkochte pc's. In dat cijfer zitten de klassieke desktop pc's, laptops en minilaptops maar geen tablets.

Acer (6,3 miljoen) en ASUS (4,6 miljoen) kregen de zwaarste klappen, volgens Gartner deels omdat ze uit de markt voor mini-laptops stapten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

type hier uw reactie!