Zoeken op deze website

zaterdag 13 juli 2013

Weekend: vijf grote doorbraken in de geschiedenis van data opslag


De prijs van een gigabyte is in de afgelopen dertig jaar afgenomen van dik twee ton tot zo'n 10 cent per GB. Ook onze manier van opslaan is grondig veranderd.

IBM 305 RAMAC

De IBM 305 RAMAC was in 1956 de eerste commercieel verkrijgbare computer met een hard disk drive zoals we die nu nog steeds in veel computers aantreffen. Het apparaat had ruimte voor maar liefst 5 MB aan aan data en was zo groot als twee koelkasten. Het gevaarte woog een dikke 900 kilo en moest per vliegtuig vervoerd worden. Er zijn in totaal ruim duizend van deze computers computers gemaakt. Ze werden voor 3200 dollar per maand aan bedrijven geleased. Veel geld, zeker voor die tijd. Toch was de hoeveelheid informatie die opgeslagen kon worden en de snelheid waarmee die opgeroepen kon worden een groot voordeel ten opzichte van archiefkasten.

De diskette

In de jaren '80 en '90 van de vorige eeuw was de floppy veruit de handigste manier om bestanden te bewaren en over te zetten naar een andere computer. De eerste breed gebruikte diskette was de grote kartonnen floppydisk met een diameter van 5¼ inch (zo'n 13 centimeter) die plaats bood voor 360 kB aan data. De kleinere hardplastic diskette met een diameter van 3,5 inch (8,9 centimeter) die begin jaren '80 werd geïntroduceerd, had in eerste instantie evenveel ruimte. Uiteindelijk werd de dubbelzijdige diskette met 1,44 MB opslagruimte de meest gebruikte diskette. De diskette zag in 2010 zijn definitieve einde, toen Sony aankondigde te stoppen met de productie van de floppy.

CD-R

Hoewel CD-branders al vanaf eind jaren '80 te koop waren voor rond de 100.000 dollar, werden dergelijke apparaten voor consumenten pas vanaf halverwege de jaren '90 interessant. Lege cd's kostten toen ongeveer een tientje per stuk, cd-branders een paar honderd euro. Op een standaard cd-r was ruimte voor 74 minuten muziek of 650 MB aan data. Erg handig voor langdurige opslag van informatie zijn de cd's echter niet. Zelfs bij normaal gebruik en opslag hebben gebrande cd's maar een levensduur van ongeveer 10 jaar. Lege cd's kosten nu hooguite een paar centen per stuk.

Eerste usb-stick

De eerste usb-stick lag zo rond 2000 in de winkel. Hij was van het relatief onbekende merk Trek Technology maar droeg een naam die bleef hangen: ThumbDrive, in Engelstalige landen nog altijd synoniem voor usb-stick. De eerst verkrijgbare usb-sticks hadden 8 MB opslagruimte, ruim vijf keer meer dan de toen nog gangbare floppy. Erg duur was de usb-stick ook toen al niet, voor die eerste 8 MB-variant betaalde je zo'n 35 euro. Momenteel bieden de grootst verkrijgbare usb-sticks 2 terabyte aan opslagruimte.

Dropbox


In 2008 werd Dropbox voor het eerst beschikbaar. Gebruikers kregen en krijgen nog steeds 2 GB gratis cloudopslag. Dropbox was zeker in 2008 de meest gebruiksvriendelijke manier van online opslag. De inhoud van een Dropbox-map op de pc, Mac of Linux-computer wordt automatisch geüpload, waarna bestanden zowel beschikbaar zijn via de site van Dropbox, als via andere computers waar de gebruiker met Dropbox is ingelogd. Grote bedrijven als Microsoft, Apple en Google hebben inmiddels allemaal een eigen variant op Dropbox, waar gebruikers ook gratis opslagruimte krijgen.

Morgen volgt een nieuw artikel van deze reeks over dataopslag

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

type hier uw reactie!