Zoeken op deze website

zondag 14 juli 2013

Weekend: Speciale kristallen kunnen tot 360 terrabyte opslaan


Onderzoekers hebben synthetische kristallen ontwikkeld die per stuk tot 360 terrabyte aan informatie voor altijd kunnen opslaan.
De synthetische kristallen hebben een zogenoemde nanostructuur, meldt Computerworld. Met behulp van een speciale laser die korte pulsen van licht uitzendt, kan informatie op het kristal worden opgeslagen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een vijfdimensionale opslagmethode.
In theorie biedt een kristal plaats aan 360 terrabyte aan data. De kristallen zouden bestand zijn tegen temperaturen tot 1000 graden Celsius. Bovendien zou de nieuwe vorm van dataopslag een nagenoeg oneindige levensduur hebben.

Archieven

Het onderzoek wordt geleid door Jingyu Zhang van de Britse Universiteit van Southampton. Een deel van het onderzoek is in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven verricht.
In een test zijn de onderzoekers er al in geslaagd een tekstbestand van 300 kilobyte met een laser op een stukje glas te bewaren.

De onderzoekers zien grote mogelijkheden voor bedrijven met omvangrijke archieven. "Nu moeten dergelijke bedrijven hun archieven nog iedere vijf tot tien jaar overzetten op nieuwe harde schijven omdat dat type geheugen een relatief korte levensuur heeft", aldus Zhang. "Musea die informatie lang willen bewaren maar ook nationale archieven zouden baat hebben bij deze vinding."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

type hier uw reactie!