Zoeken op deze website

maandag 15 juli 2013

Nokia koos voor Windows Phone uit angst voor Samsung


Nokia koos er enkele jaren geleden voor om zijn smartphones van Microsofts Windows Phone-software te voorzien in plaats van Android, omdat het bedrijf voorzag dat Samsung het overgrote deel van de Android-markt op zou slokken.
Dat heeft Nokia-directeur Stephen Elop afgelopen week gezegd tegen The Guardian, meldt de Britse krant zondag.
Over de keuze voor Windows Phone zei Elop: "Ik ben erg blij met onze keuze. Een paar jaar geleden waren we erg bezorgd dat Android uiteindelijk gedomineerd zou worden door één hardwarefabrikant."

Oorlogskas

Hoewel de Nokia-directeur de bedrijfsnaam 'Samsung' niet in de mond neemt, verwijst hij wel naar de omvangrijke oorlogskas van de Zuid-Koreaanse elektronicafabrikant: "We hadden een vermoeden wie die dominante speler zou worden vanwege de beschikbare middelen."  
Ook was Nokia vrij laat met zijn keuze voor een smartphonebesturingssysteem, omdat het bedrijf eerst lange tijd vasthield aan zijn eigen Symbian-platform. Volgens Elop waren er toen al te veel andere telefoonfabrikanten met Android bezig. 

Strategisch voordeel

De keuze voor Windows Phone levert Nokia ook een strategisch voordeel op in onderhandelingen met mobiele netwerkaanbieders die een derde alternatief wensen naast iOS en Android. 
"Dat is voor ons van strategisch belang", aldus de Nokia-directeur die tot 2010 voor Microsoft werkte. "Want als we in gesprek zijn met (het Amerikaanse - redactie) AT&T, is de vaststelling dat we geen Apple of Samsung/Android zijn, maar een derde alternatief, de eerste stap."

Verlies

Hoewel Nokia's hoogste baas aangeeft tevreden te zijn met de keuze voor Windows Phone, heeft het Finse bedrijf nog een hoop werk te verrichten.
Afgelopen kwartaal zag Nokia zijn smartphoneverkopen halveren ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2012. Wel werden er meer Lumia's (zoals Nokia zijn Windows Phone-toestellen noemt) verkocht dan in het laatste kwartaal van vorig jaar. 
Toch sloot het bedrijf het eerste kwartaal van 2013 af met een verlies van 150 miljoen euro. Dit verlies was wel een stuk kleiner dan in dezelfde periode van het jaar ervoor, toen Nokia 1,34 miljard euro verlies noteerde.

Donderdag introduceerde Nokia zijn nieuwste Windows-smartphone, de Lumia 1020. Dit toestel wordt uitgerust met een opvallend krachtige camera van 41 megapixels.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

type hier uw reactie!