Zoeken op deze website

dinsdag 3 september 2013

Microsoft neemt grootste deel Nokia Over

Softwaregigant Microsoft neemt Nokia grotendeels over. De twee bedrijven hebben de voorgenomen deal met een totale waarde van 5,44 miljard euro dinsdag bekendgemaakt.

Als de aandeelhouders van Nokia en de mededingingsautoriteiten de overname goedkeuren, zal die begin 2014 een feit zijn.
Microsoft levert momenteel de software voor de smartphones van het Finse Nokia, al zijn er ook andere fabrikanten die Windows Phone-toestellen maken. Er werd al langere tijd gespeculeerd over een overname.
Voor de apparaten- en dienstenafdeling van Nokia telt Microsoft 3,79 miljard euro neer. Voor de overige 1,65 miljard euro mag het Amerikaanse bedrijf de patenten van Nokia gebruiken.
Opvallend is dat Microsoft minder geld heeft betaald voor Nokia dan het in 2011 neerlegde voor Skype. Met de overname van die videochatapp was ruim 6 miljard euro gemoeid.

Marktaandeel

Met de overname van Nokia hoopt Microsoft de ontwikkeling van mobiele apparaten te versnellen en zijn marktaandeel te vergroten. Zo'n 32.000 mensen die nu nog in dienst zijn van de Finse fabrikant komen op de loonlijst van Microsoft te staan.
Stephen Elop, de CEO van Nokia, wordt het hoofd van de hardware-afdeling van Microsoft. Of hij zich ook met andere Microsoft-apparaten zoals de Surface-tablets en Xbox-console zal bezighouden, is nog niet duidelijk.
Elop werd al veelvuldig genoemd als mogelijke vervanger van CEO Steve Ballmer van Microsoft, die binnen een jaar zal vertrekken.

Windows Phone

Onlangs leverde Nokia nog kritiek op Microsoft, omdat het met Windows Phone onvoldoende vooruitgang zou maken. Het bedrijf zou het systeem niet vaak genoeg updaten. "We willen als bedrijf gewoon niet afhankelijk zijn van een ander en wachten tot die het uiteindelijk goed heeft", zei vice-president Bryan Biniak van Nokia.

Smartphones met Windows Phone verkopen wereldwijd een stuk minder goed dan iPhones of toestellen met Googles besturingssysteem Android. Uit cijfers van onderzoeksbureau Kantar bleek maandag echter dat het marktaandeel van Windows Phone gestaag groeit.
In de vijf grootste markten van de EU heeft het systeem inmiddels een marktaandeel van 8,2 procent. Een jaar geleden was dat nog 4,9 procent. Die groei zou met name te danken zijn aan de populariteit van Windows Phone bij mensen die voor het eerst een smartphone kopen.

Verkopen

Hoewel de populariteit van Windows Phone stijgt, daalt het totale aantal verkopen van Nokia. Zijn 'feature phones', oftewel niet-smartphones, maken nog steeds het grootste deel van de verkopen uit. Maar die lopen wel snel terug.
Nokia meldde in juli dat het de verkopen van gsm's in het tweede kwartaal met 27 procent had zien kelderen. De verkopen van Lumia-telefoons bleven echter wel stijgen. 
De afgelopen 9 kwartalen verloor het concern meer dan 5 miljard euro. Er werden 20.000 banen bij de onderneming geschrapt en de nu vertrekkende topman Elop schrapte in januari de dividenduitkeringen, in een poging de financiën van Nokia weer op orde te krijgen. 
Nokia had ooit het grootste marktaandeel op de mobieltjesmarkt, maar werd in 2012 ingehaald door Samsung.
Beleggers reageerden opgetogen op het nieuws. Het aandeel Nokia steeg dinsdagochtend op de beurs in Helsinki met bijna 40 procent tot 4,13 euro. In korte tijd werden bijna 200 miljoen aandelen verhandeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

type hier uw reactie!