Zoeken op deze website

donderdag 30 januari 2014

Google Verkoopt Motorola voor 2,91 miljard aan Lenovo

Google verkoopt mobieltjesmaker Motorola aan het Chinese Lenovo. Dat betaalt 2,91 miljard dollar (2,14 miljard euro) voor het bedrijf, liet Lenovo woensdag weten.


Google maakt een fors verlies op de verkoop. Het kocht Motorola in amper twee jaar geleden in 2011 voor maar liefst 12,5 miljard dollar. De voornaamste reden was dat Motorola een groot aantal belangrijke patenten op het vlak van mobiele telefonie bezat. Google zag hier waarde in omdat concurrent Apple het op producenten van toestellen met zijn Android-besturingssysteem had gemunt. Vooral het Koreaanse Samsung moest het ontgelden en werd wereldwijd meerdere malen aangeklaagd wegens patentbreuk.

Lenovo neemt ook een deel van deze patenten over, al is nog niet bekend welke precies. Het belangrijkste voor het bedrijf is echter dat het in een klap voet aan de grond krijgt op de Amerikaanse smartphonemarkt. Hoewel Motorola de afgelopen jaren niet enorm succesvol was, deed het bedrijf het nog altijd beter dan Lenovo zelf met zijn eigen telefoons.

Om de klap van het verlies van een aantal belangrijke patenten te verlichten, sloot Google recentelijk een licentieovereenkomst met Samsung omtrent het gebruik van gepatenteerde technieken. Daarnaast is deze week bekend geworden dat de twee bedrijven het ook eens zijn geworden rondom het gebruik van mobiel besturingssysteem Android. Samsung is de grootste producent van Android-toestellen, maar rust zijn apparaten uit met een aangepaste versie van de software. Het is geen groot geheim dat Google niet bepaald te spreken was over deze aanpassingen en liever ziet dat zijn partners zo weinig mogelijk aan de programmatuur veranderen.

Na gesprekken tussen topmensen van beide bedrijven en het sluiten van de patentovereenkomst lijkt Samsung nu ook bereid te zijn zich meer aan de richtlijnen van zijn softwarepartner te houden. Ook dit zorgde ervoor dat de afhankelijkheid van Motorola bij Google minder werd en de verkoop aan Lenovo een makkelijke keuze werd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

type hier uw reactie!