Zoeken op deze website

woensdag 17 juli 2013

De pc markt heeft beste tijd gehad


De pc-markt heeft zijn hoogtepunt bereikt en zal niet meer terugkomen op het niveau van eind 2011.
Dat stellen verschillende analisten van onderzoeksbureau IDC tegenover Computerworld.
In 2012 werden voor het eerst in tijden minder pc's verscheept dan het jaar daarvoor. Die daling zet dit jaar door en verergert zelfs. Afgelopen kwartaal kromp de markt met bijna 11 procent.
In het derde kwartaal van 2011 werden 96,1 miljoen pc's verscheept. Het gaat dan om bijvoorbeeld laptops, pc's en netbooks. Dat kwartaal was het hoogtepunt. In het tweede kwartaal van dit jaar, de meest recente cijfers, gingen er nog slechts 75,6 miljoen over de toonbank.

Stabiliseren

"Het is heel goed mogelijk dat we het hoogtepunt hebben gehad", zegt Bob O'Donnell van IDC. Hij is werkzaam op de afdeling die de pc-markt volgt. Het is nog niet duidelijk of de pc-markt hierna verder daalt of zal stabiliseren, maar terugkomen op het niveau van eind 2011 wordt niet als mogelijkheid gezien.
Over het algemeen wordt verwacht dat de pc-markt op termijn zal stabiliseren, maar de eerdere verwachting dat dit al eind 2013 zal gaan gebeuren is bijgesteld. De hoop ligt nu op 2014. Al Gillen, Microsoft-analist bij IDC, stelt: "We voorspellen geen oneindige daling. De pc-markt zit niet in een vrije val, maar heeft zijn momentum wel verloren."
De krimpende pc-markt is deels het gevolg van de economische crisis. Dat zou betekenen dat op termijn de markt weer moet gaan groeien. Tablets zorgen er echter voor dat steeds minder mensen überhaupt een pc overwegen. Ook Windows 8, een grote verandering in het populaire besturingssysteem, zou aan het begin voor een extra krimp hebben gezorgd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

type hier uw reactie!